Dr. Andrea de Winter

Dr. Andrea de Winter

Betere preventie en zorg voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

ABOUT

Dr. Andrea de Winter is Universitair Hoofddocent Health Literacy en Preventie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, Afdeling Gezondheidswetenschappen.

samenvatting

Een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij ervaren problemen met het verkrijgen, begrijpen en toepassen van informatie en het kunnen vinden van hun weg in de zorg. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden gebruiken medicijnen vaker verkeerd, stellen minder vragen aan zorgverleners, of vinden het moeilijker om te gaan met een chronische ziekte. Beperkte gezondheidsvaardigheden leiden vaak tot ineffectieve gezondheidszorg en zelfs vroegtijdige sterfte.

In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste resultaten van tien jaar wetenschappelijk onderzoek gericht op het voorkomen van de negatieve impact van beperkte gezondheidsvaardigheden. Uit onderzoek  blijkt dat de preventie en zorg vaak onvoldoende aansluit bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden maar dat er veel mogelijkheden zijn om de preventie en zorg te optimaliseren, nu en in de toekomst.