ABOUT
Michiel is sinds 1988 afgestuurd als fysiotherapeut, heeft hierna bewegingswetenschap gestudeerd (1992) en is gepromoveerd in revalidatiegeneeskunde (2004). Hij doet veel onderzoek gericht op pijn revalidatie en arbeidsfysiotherapeut. Daarnaast is hij voorzitten van de pijn alliantie Nederland.
samenvatting
De KNGF richtlijnen, inclusief demeest recente over Lage Rugpijn, zijn duidelijk: we hebben te maken met een complexe aandoening en een simpele quick-fix wordt niet ondersteund door uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Geen nieuwe boodschap, dit weten we al jaren. Toch is de praktijk weerbarstig en worden er nog steeds behandelingen en adviezen gegeven die passen onder de verzamelnaam ‘low-value care’.In de bijdrage komen aan de orde: Waarom is het zo aantrekkelijk om low-value care aan te bieden (fysiotherapeut), of the ontvangen(patiënt)? Waarom lijkt het effectief? Over regression to the mean, placebo en aspecifieke effecten. Zijn er ook bijwerkingen? Over nocebo en iatrogenie. Wat maakt het verder ingewikkeld? Over financiële prikkels, zorgfinanciering, marketingen opleiden. Waarom dan toch high-value care? Overabsence of evidence, evidence of absence, richtlijn rugpijnKNGF en de zorg standaard,
Leerdoelen: hoe het kan dat ineffectieve therapieën toch effectief lijken. de termen nocebo en iatrogenie, en hoe deze zich verhouden tot ‘quick-fix’. en het kennis maken methigh value care enbarrières voor het implementeren.